Taitajat 2021 pelituotantokilpailun voittajat Elias ja Miko näyttävät osaamistaan Castle War peliprojektissa

PHZ konserni on tehnyt vuosien varrella paljon yhteistyötä oppilaitosten ja yliopistojen kanssa, niin työharjoittelun tarjoamisen suhteen kuin myös opinnäytetöiden aiheiden ja ohjaamisen suhteen. Tällä kertaa meidän PHZ Game Studiolla oli ilo toivottaa tervetulleiksi työharjoitteluun Taitajat 2021 pelituotantokisan voittajat Elias Saarenpää ja Miko Gröönroos.

Molemmat nuoret herrat opiskelevat Helsinki Business Collagessa pelituotantoa ja ylioppilastutkintoa ns. kaksoistutkintona. Kyselemme heiltä hieman, miten pelikehittäjän ura tuli valittua ja mikä ammatissa nuorta kaksikkoa viehättää. Molemmilla nuorilla herroilla pelit ja pelaaminen olivat valikoituneet mielenkiinnon kohteeksi jo lapsuudessa ja kuten usein saattaa käydä, niin rakkaasta harrastuksesta tuleekin ammatti. ”Minulla on ollut pienestä asti intohimoa tehdä omia pelejä, aina siitä lähtien kun ensimmäistä kertaa sanoin pelatessa: “Varmasti osaisin tehdä tuon paremmin itse.” Kun hakkasin päätäni seinään Mario Kart pelin takia. Pelaamisen lisäksi pidin lapsena paljon piirtämisestä ja soitin pianoa sekä kitaraa, mikä onkin auttanut minua pelien tekemisessä visuaalisuuden ja äänimaailman ymmärtämisessä”, toteaa Elias. Hänellä pelien tekeminen ja hakeutuminen opiskelemaan alaa alkoivat hahmottua vasta yläasteella ja perhekkään ei pistänyt nuoren miehen ammatillisille haaveille hanttiin. Miko kertoo myös, että hänellä pelit ja pelien tekeminen on kiinnostanut aivan lapsesta saakka, mutta vasta viimeiset 6 vuotta hän on paneutunut alaan tosissaan ja opiskellut pelien tekemistä ammatikseen.

Nuoret taitajat tapasivat siis toisensa ensikertaa Helsinki Business Collagessa ja kun he huomasivat ajattelevansa pelien tekemisestä samoin, he päättivät tehdä koulutöinä yhdessä peliprojektejaan kuten mm. pelit Epic Robot Game, Ufo Conqueror ja Puzzle Templen. Taitajat pelituotanto kilpailu on koko Suomen laajuinen ja siihen voivat ottaa osaa kaikki toisen asteen opiskelijat, jotka ovat opiskelevat pelien tekemistä. Taitajat kilpailuja on myös muilla ammattialoilla ja konsepti onkin saavuttanut Suomessa vankan jalansijan ja sen kautta useiden eri alojen opiskelijat ovat saaneet huomiota osaamiselleen. Kilpailussa tiimien pitää suunnitella ja luoda pelikonseptit annettujen teemojen mukaan ja ”pitchata”, eli myydä ne pelialan ammattilaisista koostuvalle raadille. Kilpailu simuloi siis varsin hyvin pelialan prosesseja ja tapahtumia. Eliaksen ja Mikon Ufo Conqueror peli, siis voitti Taitajat 2021 kilpailun pelisarjan ja sai paljon kiitosta osakseen tuomaristolta. Voitosta on varmasti hyötyä myös tulevaisuutta ajatellen, sillä siitä saa hyvän merkinnän ansioluetteloon ja totta kai voitto herättää aina kiinnostusta ja huomiota haettaessa tulevaisuudessa työ- tai opiskelupaikkoja.

Mitä nuoret taitajat haluavat tehdä seuraavaksi? Miko toteaa, että vakituinen työpaikka pelialalta kiinnostaisi molempia ja samoin mahdolliset jatko-opinnot, lisää Elias. Vaikkapa Kajaanin ammattikorkeakoulussa, jonka pelialan opetuksen maine on kantautunut nuorten osaajien korviin myös täällä Helsingissä. Mutta ensin pitää saada tämä työharjoittelu jakso pakettiin ja käydä välissä armeijakin. Herrat jäävät tuumailemaan yhdessä, että mahtaakohan armeijassa olla käyttöä pelialan osaamiselle. Molemmat nuoret taitajat ovat viihtyneet erinomaisesti työharjoittelussa PHZ Game Studiolla ja he ovat saaneet tehdä monipuolisesti pelikehityksen työtehtäviä nyt jo julkaistussa Castle Wars – idle island pelissä. He toteavatkin kuin yhteen ääneen, että pelialaa ei ole koskaan liian myöhäistä alkaa opettelemaan, vaikka itse edustavatkin sitä ikäpolvea, jotka ovat pelanneet jo aivan lapsesta asti. Molemmat toteavat, että jos peliala kiinnostaa, niin itseopiskelullakin pääsee jo pitkälle sillä netistä löytyy paljon ohjeita, tutoriaaleja ja avoimia verkkokursseja sekä oppimisympäristöjä ja jopa koulutusohjelmia, joita voi alkaa suorittaa omaan tahtiinsa. Tätä kautta kirkastuu itsellekin sitten se, että onko pelien tekeminen sellaista mikä kiinnostaa ja onko se sitä mitä on luullut sen olevan.

 Vaikka nuorten taitajien sydämet sykkivät pelialalle ja yhteistyö kukoistaa, niin yhdestä asiasta he ovat totaalisen erimieltä, nimittäin Hearts of Iron IV pelin pelaamisesta! Elias ei voi ymmärtää Mikon addiktion tasoista kiinnostusta peliä kohtaan. Miko taasen kommentoi haastattelun päätteeksi kuivakan humoristiseen sävyyn, että Eliaksen mielipiteet tässä asiassa nyt vain ovat totaalisen vääriä…